OMV сайтове
Затвори
OMV Road Fees

Минавайте през тол станции и тунели без да са Ви необходими пари в брой

С OMV картата с функция ROUTEX можете да минавате през тол станции, мостове и тунели без да са Ви необходими пари в брой. Просто изберете предпочитания от Вас метод за начисляване на такси:

 • Pre-Pay: Авансово плащане
 • Post-Pay: Отложено плащане

С Post-Pay On-Board Unit (бордово устройство за отложено плащане) избягвате ненужния престой, пестите време и можете да следите всяко плащане на тол такси. Нашите тол услуги обхващат цяла континентална Европа - от Атлантическия океан до Черно море.

Получавате опис на всички платени тол такси заедно с Вашата фактура от OMV. Те може да се разделят по държави и услуги. Регистрирането, плащанията и размерът на тол таксите се обработват по различен начин във всяка страна.

img_Toll taxes in Europe

OMV SMART TOLL EUROPE

Идеалното решение за тол такси с EETS технология!

С нашето единно решение за тол такси - OMV Smart Toll Europe - бихме искали да опростим работата с различни тол системи: бордовото устройство на OMV за тол такси с EETS технология (Европейска услуга за електронно събиране на тол такси) е свързано с Вашата OMV карта и заменя различните бордови устройства с едно единствено. Заплащате таксите за тол и тунели прозрачно с Вашата OMV карта. Времената на изчакване на тол станциите, касовите плащания и сложните договори са вече в миналото.

Вашите предимствата накратко:

 • Авангардна EETS технология (Европейска услуга за електронно събиране на тол такси)
 • Едно устройство за таксите за тол и тунели
 • Лесно инсталиране и използване
 • Автоматични актуализации и добавяне на нови държави, без нужда от смяна на устройството или посещение на представителство
 • Текущо обслужване и разширяване обхвата от държави
 • Прозрачно фактуриране на пътните такси  чрез OMV карта

Текущо обслужване и разширяване обхвата от държави

Ние работим без прекъсване върху оптимизирането на услугите и разширяването на обхвата от държави. В момента Вашето бордово устройство OMV Smart Toll Europe покрива Австрия, Унгария и България - като ще бъдат добавени и още държави.  Всички нови услуги и активирането на нови държави се извършва онлайн, без изискваща време смяна на бордовото устройство. 

Интересувате ли се от бордовото устройство OMV Smart Toll Europe или желаете да активирате допълнителна държава към съществуващото Ви устройство? Попълнете формата по-долу и в кратки срокове ще се свържем с Вас. 

OMV Road Fees Austria

В Австрия е необходима винетка за всички автомобили до 3.5 тона, които използват австрийската мрежа от магистрали и скоростни пътища. Можете да закупите стикер или е-винетка на бензиностанции OMV с Вашата Routex карта. 

Над 3.5 тона

За движение по магистрали и скоростни пътища на тежкотоварни автомобили и автобуси с общо тегло над 3.5 тона в Австрия е в сила тол системата GO на база изминато разстоение с бордово устройство (OBU), наречено GO-Box. В допълнение към изминатото разстояние, тол таксите зависят и от броя оси и категорията за ЕВРО емисии.

За следните отсечки се прилагат специални тол такси за всички автомобили:

 • A9 - магистрала Пирн: Босрук- и Глайналмтунел
 • A10 - магистрала Тауерн: Тауерн- и Качбергтунел
 • A11 - магистрала Караванкен: Караванкентунел
 • A13 - магистрала Бренер: Общо разстояние
 • A13 - магистрала Бренеро: На изхода Стубай
 • S16 - Скоростен път Арлберг: пътни тунели Арлберг

Важни връзки:

OMV Road Fees Belgium

В Белгия не се плащат тол такси за автомобили до 3.5 тона.

Над 3.5 тона

За автомобили над 3.5 тона тол такси се събират чрез сателитната тол система Viapass с отделни бордови устройства (OBUs) за всеки автомобил и регистрационен номер. Таксата на километър зависи от емисионния клас, теглото на автомобила и вида на пътя.

В Белгия има обособени три зони за тол такси: Фламандски регион, Брюкселски регион и Валонски регион. Всеки от тези региони самостоятелно определя размера на тол таксите.

img_BE toll_devices overview

Важни връзки:

img_BG toll header

За автомобили под 3.5 т
За автомобилите под 3.5 тона е необходима валидна е-винетка. Предлагат се годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд е-винетки.

За превозни средства над 3.5 т
В сила е електронна тол система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние за превозни средства над 3.5 тона (камиони и автобуси). Тол системата  се заплаща чрез  закупуването на маршрутна карта – еднопосочен билет, валиден за конкретен маршрут и определен период – или автоматично чрез бордово устройство (OBU). Бизнес клиентите на OMV могат да закупят маршрутни карти или да заредят бордовите си устройства с OMV карта на всички бензиностанции OMV в България и на някои бензиностанции OMV в Сърбия. Маршрутната карта е с валиднст 24 часа от активирането ѝ. Цените зависят от типа превозно средство, максималното му брутно комбинирано тегло, емисионния му клас, брой оси и категорията на пътя.

Важни връзки: 

OMV Road Fees Germany

В Германия не се плащат тол такси за автомобили до 7.5 тона.

Над 7.5 тона

Всички превозни средства с тегло над 7.5 тона плащат тол такси на база изминато разстояние на оператора Toll Collect чрез бордово устройство (OBU). Може лесно да се плати или чрез използването на регистрирано бордово устройство, или да се извърши ръчно, чрез билет (при липса на регистрация). 

Размерът на тол таксите в Германия зависи от емисионния клас, броя оси и дължината на тол участъка. Считано от 01.07.2018 г. всички национални магистрали (52 000 км) са обект на тол. 

Клиентите с OMV карта, регистрирани в Toll Collect с бордово устройство в режим на отложено плащане, не са засегнати от промените и немските тол такси все още се заплащат с OMV карта. 

Начин на плащане за клиенти без регистрация: 

 • Онлайн чрез интернет сайт или приложение 

Начин на плащане за регистрирани клиенти: 

 • Автоматично чрез бордовото устройство 
 • След регистрация, бордовото устройство може да се инсталира от оторизиран партньор на Toll Collect

Важни връзки: 

OMV Road Fees Denmark

Евровинетката е е-винетка, необходима за автомобили над 12 тона (без автобуси) и валидна за всички държави с Евровинетка: Дания, Люксмебург, Нидерландия и Швеция. ПОради тази причина Ви е необходима една валидна Евровинетка, дори да преминавате през повече държави с Евровинетка. 

Важни линкове: 

OMV Road Fees Spain

В Испания всички автомобили са обект на тол такси. Толът се плаща преди влизането или след излизането от магистралата или с бордово устройство (OBU), наречено Via-T. 

Telepass EU

Като алтернатива Telepass EU Ви дава възможност лесно да плащате тола в Италия, Франция, Испания, Португалия, както и части от Белгия (тунела Лифкеншок) и Полша (магистрала А4 между Краков и Катовице) само с едно устройство. Особено водачите, които често минават през граници в Югозападна Европа, ще се възползват от намалените разходи и по-малкото административна работа с Telepass EU. Освен това вече не се нуждаете от VIAcard за Италия.

Научете повече и се регистрирайте за Telepass EU на https://omv.tolltickets.com

img_BE toll_devices overview

Важни връзки:

OMV Road Fee Italy

В Италия толът за всички автомобили може да се плати с бордови устройства Telepass. Като клиент с OMV карта, може да платите тол таксите по един от следните начини: 

 • Telepass Low-End – това малко устройство може да се използва за електронно таксуване на италианския тол за всички видове автомобили. Системата Telepass е свързана с автомобила. Поради тази причина е необходимо да посочите рег. номер, когато се регистрирате. На разположение са специални ленти за Telepass на тол станциите, през които може да преминете без да спирате. 
 • Telepass EU – дава Ви възможност да плащате лесно тол таксите за Италия, Франция, Испания, Португалия и части от Белгия (тунела Лифкеншок)  и Полша (магистрала А4 между Краков и Катовице)  само с едно бордово устройство. Особено водачите, които често минават през граници в Югозападна Европа, ще се възползват от намалените разходи и по-малкото административна работа с Telepass EU. 

Telepass EU може да се поръча и без да се активират тол плащанията в Испания и Португалия. 

Научете повече и се регистрирайте за устройства Telepass на https://omv.tolltickets.com

Считано от 01.02.2021 г., устройства Viacards вече не са валидни и налични. 

img_BE toll_devices overview

Важни връзки: 

img_MD tolls_banner

За превозните средства, включително леки автомобили, автобуси и камиони, които не са регистрирани в Молдова, е необходима е-винетка за използването на пътищата в страната. Е-винетките могат да се закупят с OMV карта от бензиностанции Petrom в Молдова. Периодите на валидност, в зависимост от вида автомобил, са: 7, 14, 30, 90, 180 дни и 1 година. 

OMV Road Fees Poland

Плащането на тол таксите за магистралите в Полша е различно в зависимост от магистрала за леки или тежкотоварни автомобили. 

Магистрала А1 (между Русоцин и Нове Марзи), Магистрала А2 (Конин и Швецко), Магистрала А4 (Краков и Катовице):

 • таксите за всички превозни средства могат да бъдат платени с OMV карта с функия Routex

Магистрала А4 (между Краков и Катовице): 

 • за превозни средства над 3.5 т могат да се използват бордовите устройства TIS-PL1, TIS-PL2 и Telepass EU за плащането на тола за магистрала А4. Тези устройства позволяват плащането на тол таксите и в други държави (вж. таблицата по-долу): 

img_BE toll_devices overview

OMV Road Fees Portugal

В Португалия всички автомобили са обект на тол такси. Размерът на тол таксите зависи от вида на автомобила, броя на осите и височината на превозното средство, измерена при първата ос. 

Толът може да се плати ръчно или автоматично чрез бордово устройство ViaVerde. 

Telepass EU

Като алтернатива Telepass EU Ви дава възможност лесно да плащате тола в Италия, Франция, Испания, Португалия, както и части от Белгия (тунела Лифкеншок) и Полша (магистрала А4 между Краков и Катовице) само с едно устройство. Особено водачите, които често минават през граници в Югозападна Европа, ще се възползват от намалените разходи и по-малкото административна работа с Telepass EU. Освен това вече не се нуждаете от VIAcard за Италия.

Научете повече и се регистрирайте за Telepass EU на https://omv.tolltickets.com

img_BE toll_devices overview

Важни връзки:

img_Tolls in Romania

Винетките в Румъния са задължителни не само за магистралите, но и за цялата национална пътна мрежа, с изключение на общинските пътища. 

За автомобили до 3.5 т се продават винетки (т.нар. 'ro-vignettes') с валидност 7 дни, 30 дни, 90 дни и 12 месеца и могат да се закупят под формата на е-винетки от всяка бензиностанция OMV или Petrom в Румъния.

Тол таксуването на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона се осъществява посредством е-винетка, както за леките автомобили. 

Важни връзки:

OMV Road Fees Slovakia

В Словакия е-винетките са задължителни за всички автомобили до 3.5 тона (с изключение на мотоциклети) за всички магистрали и скоростни пътища. Е-винетка може да се закупи от всяка бензиностанция OMV в Словакия с Вашата OMV карта.

Над 3.5 тона

Тол системата в Словакия се нарича MYTO и се таксува за автомобили и автобуси (включително кемпери) над 3.5 тона за магистрали, скоростни и първокласни пътища. Тол таксите се плащат на оператора SkyToll изцяло по електронен път чрез бордово устройство (OBU).

Тол таксите се изчисляват на база на максимално разрешеното общо тегло, броя на осите и емисионния клас. 

Важни връзки:

OMV Road Fees Slovenia

За всички автомобили, които ползват магистрали и тунела Караванкен, се начислява тол такса. 

В Словения се изисква винетка за автомобилите до 3.5 тона. 

Над 3.5 т

За всички превозни средства с максимално допустимо тегло над 3.5 тона (тежкотоварни автомобили) се изисква устройство DarsGo. То автоматично изчислява тол таксата на база изминатото разстояние в зависимост от вида на превозното средство или тол категорията, в която попада, както и емисионния клас. 

Ползвателите на устройство DarsGo могат да избират между авансово или отложено плащане, използвайки карти за гориво OMV с Routex функция. 

Важни връзки:

OMV Road Fees Serbia

В Сърбия всички автомобили плащат тол такса, когато влизат на магистрали или скоростни пътища с тол такси. Размерът на тол таксата зависи от категорията на автомобила, височината, броя на осите и максималното разрешено тегло. Плащането може да се извършва с бордово устройство (OBU).

Бордовото устройство (TAG устройство) се предлага за леки и за товарни автомобили. Устройството се предлага в 63 бензиностанции в Сърбия и може да се зареди предварително, като се използва режима за авансово плащане на 15 OMV бензиностанции. За използването на TAG устройство за търговски цели е необходимо да се сключи договор със сръбския тол оператор.

Важни връзки:

OMV Road Fees Hungary

В Унгария се предлагат два вида е-винетки за автомобили до 3.5 тона, както и за автобуси:

Регионална е-винетка: 
валидна за 1 календарна година 
Национална е-винетка:
валидна за 1 календарна година, за 1 месец и за 10 дни

Над 3.5 тона

Всички превозни средства над 3.5 тона (с изключение на автобуси) са обект на тол такса в Унгария, която може да се плати или чрез маршрутна карта, или посредством бордово устройство (OBU).  Като клиент с OMV карта, Вие може да:

 • Закупите маршрутна карта 
 • Закупите и заредите OBU

на бензиностанции OMV в Унгария или на други места за продажба на NUSZ в Унгария, Австрия, Словакия и Румъния. (Вижте списък на бензиностанции OMV и пунктовете за продажба NUSZ на линковете по-долу). 

Размерът на тол таксата се определя от разстоянието, типа автомобил, емисионния клас и броя на осите.

Важни връзки:

OMV Road Fees France

Автомобили до 3.5 тона и височина до 3 метра плащат тол такса преди влизането или след излизането от магистралата или с бордово устройство (OBU), наречено Liber-t.

Над 3.5 тона

За автомобили над 3.5 тона или височина над 3 метра във Франция се начисляват тол такси чрез бордово устройство (OBU), наречено TIS PL. Устройството TIS-PL може да се използва и за тунела Лифкеншок в Белгия и за магистрала A4 (Катовице – Краков) в Полша.

Размерът на тол таксата зависи от височината на автомобила, теглото и броя на осите.

Telepass EU

Като алтернатива Telepass EU Ви дава възможност лесно да плащате тола в Италия, Франция, Испания, Португалия, както и части от Белгия (тунела Лифкеншок) и Полша (магистрала А4 между Краков и Катовице) само с едно устройство. Особено водачите, които често минават през граници в Югозападна Европа, ще се възползват от намалените разходи и по-малкото административна работа с Telepass EU. Освен това вече не се нуждаете от VIAcard за Италия.

Научете повече и се регистрирайте за Telepass EU на https://omv.tolltickets.com

img_BE toll_devices overview

Важни връзки:

Road Fees Czeck Republic

За магистралите и скоростните пътища в Чехия е необходима е-винетка за всички автомобили до 3.5 тона. (Молим да имате предвид, че в момента не е възможно закупуването на е-винетка с Вашата OMV карта и/или от бензиностанции OMV. )

Над 3.5 т

Тол системата в Чехия таксува тежкотоварни автомобили и автобуси над 3.5 тона за магистрали и скоростни пътища. Тол таксите се събират автоматично с бордово устройство (OBU) в режим на предплащане и отложено плащане. 

Тарифите се изчисляват на база теглото на превозното средство, броя на осите и емисионния клас. 

Как да се регистирате? 

 • Свържете се с нас на omvcard.bg@omv.com
 • Изпратете ни информация за Вашата компания и превозни средства, както и документите, изисквани от тол оператора

Важни връзки: 

img_тол такси_Swiss

Тежкотоварните превозни средства по всеки швейцарски път заплащат такса, свързана с разстоянието (HVF).
HVF се прилага за тежкотоварни превозни средства, с допустимо тегло над 3,5 тона и се изчислява въз основа на три критерия:
 

 • Брои изминати километри на територията на Швейцария
 • Допустимото тегло на превозното средство в натоварено състояние
 • Вредни емисии от превозното средство
  Пътната такса може да бъде закупена:
 • Без наличието на тол устройство, само с карта на OMV
 • С наличието на устройство – т.нар. EMOTACH, без OMV карта

  Важни връзки: 
 • Такси за тежкотоварни автомобили

Oilfinder