Contact
OMV сайтове
OMV сайтове
OMV Websites
OMV www.omv.com Австрия www.omv.at Чехия www.omv.cz Германия www.omv.de Унгария www.omv.hu Нова Зеландия www.omv.nz Норвегия www.omv.no Румъния www.omv.ro Сърбия www.omv.co.rs Словения www.omv.si Словакия www.omv.sk Тунис www.omv.tn Турция www.omv.com.tr United Arab Emirates www.omv.ae
OMV Gas Websites
OMV Gas www.omv-gas.com Австрия www.omv-gas.at Германия www.omv-gas.de Унгария www.omv-gas.hu Холандия www.omv-gas.nl
Borealis Website
Borealis Group www.borealisgroup.com
Затвори

Минавайте през тол станции и тунели без да са Ви необходими пари в брой

С OMV картата с функция ROUTEX можете да минавате през тол станции, мостове и тунели без да са Ви необходими пари в брой. Просто изберете предпочитания от Вас метод за начисляване на такси:

 • Pre-Pay: Авансово плащане
 • Post-Pay: Отложено плащане

С Post-Pay On-Board Unit (бордово устройство за отложено плащане) избягвате ненужния престой, пестите време и можете да следите всяко плащане на тол такси. Нашите тол услуги обхващат цяла континентална Европа - от Атлантическия океан до Черно море.

Получавате опис на всички платени тол такси заедно с Вашата фактура от OMV. Те може да се разделят по държави и услуги. Регистрирането, плащанията и размерът на тол таксите се обработват по различен начин във всяка страна.

На 1 януари 2019 г. бяха въведени електронни винетки, валидни за всички моторни превозни средства, движещи се по платените пътища в България. На 1 март 2020 г. бе въведена тол система за събиране на такси на база изминато разстояние за автомобили над 3.5 тона, като за леките автомобили под 3.5 тона продължава да е необходима валидна е-винетка.

Е-винетките могат да бъдат закупени от всички OMV бензиностанции в България. За автомобили под 3.5 тона се предлагат годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд е-винетки.

Тук може да откриете таблицата с цените на българските е-винетки за леки автомобили:

От 1 март е в сила електронната тол система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние за автомобили над 3.5 тона, която заменя винетките за тежкотоварните автомобили. Тези клиенти могат да закупят маршрутна карта, с която избират конкретен маршрут и предварително заплащат съответната пътна такса с OMV карта на всяка OMV бензиностанция в България. Маршрутната карта е с валидност 24 часа от активирането ѝ.

Цените зависят от типа превозно средство и максималното му брутно комбинирано тегло, емисионния му клас, брой оси и категорията на пътя. Актуална тарифа за изчисляване на пътните такси може да откриете на Tollpass.bg.

Важни връзки: 

В Испания тол такса се плаща за всички автомобили. Тол таксата се плаща преди влизане на магистралата или след излизане от нея или с бордово устройство (OBU), наречено Via-T.
НОВО – Telepass DUAL
Като алтернатива новият Telepass DUAL Ви дава възможност лесно да плащате такси в Италия, Франция, Испания, Португалия и части от Белгия (тунела Лифкеншок) и Полша (магистрала А4 между Краков и Катовице) само с едно устройство. Особено водачите, които често минават през граници в Югозападна Европа, ще се възползват от намалените разходи и по-малко административна работа с Telepass DUAL. Освен това, вече няма да се нуждаете от VIAcard за Италия.

Важни връзки:

Важно: Вашето ViaCard устройство няма да е валидно след 31 януари 2021 г.

В Италия тол таксите за всички автомобили може да се плащат с VIAcard или с комбинация от VIAcard и Telepass. Вашата OMV карта предлага различни начини за плащане на тол такси чрез Вашата OMV фактура:

 • VIAcard – тази карта не е свързана с Вашия регистрационен номер и може да се използва като безкасов метод на плащане в тол станции.
 • Telepass – това малко устройство може да се използва за електронно таксуване на всички видове автомобили. Telepass-системата е свързана с конкретния автомобил. Следователно се нуждаете от регистрационен номер за Вашата регистрация. На тол станциите има специални Telepass-ленти и можете да преминавате без да спирате.
 • НОВО – Telepass DUAL – като алтернатива новият Telepass DUAL Ви дава възможност лесно да плащате такси в Италия, Франция, Испания, Португалия и части от Белгия (тунела Лифкеншок) и Полша (магистрала А4 между Краков и Катовице) само с едно устройство. Особено водачите, които често минават през граници в Югозападна Европа, ще се възползват от намалените разходи и по-малко административна работа с Telepass DUAL. Освен това, вече няма да се нуждаете от VIAcard за Италия.

Научете повече и се регистрирайте за Telepass DUAL на OMV Toll Tickets

 • myConsorzio – това ново предложение Ви позволява да получавате своите тол такси в Италия с фактурата за Вашата OMV карта, а не отделно; това включва също така опростена обработка на възстановяването на ДДС от Италия. С myConsorzio можете да получите до 13%* възстановяване от италианските тол такси за магистрали. Всяка транспортна компания с лиценз за транспорт от ЕС може да стане член и автоматично ще се възползва от предоставяните отстъпки.

* Важи за всички членове на myConsorzio. Възстановяването се изчислява съгласно оборота, който е направен по италианските пътища с тол такси, съответно емисионния клас на товарните автомобили на календарна година с категория на автомобила N2 или N3 и въз основа на решението на италианското Министерство на транспорта. Настоящият максимален процент, който се връща според емисионните класове за 2017 г., е както следва: EURO III максимум до 7%, EURO IV максимум до 10% и EUR V, VI или EEV: до максимум 13%. Сумите се връщат след 18 месеца, в сила от 1 януари 2019 г. Получената сума ще ви бъде върната по Вашата OMV карта и ще бъде посочена във фактурата.

Автомобили до 3.5 тона и височина до 3 метра плащат тол такса преди влизането или след излизането от магистралата или с бордово устройство (OBU), наречено Liber-t.

Над 3.5 тона

За автомобили над 3.5 тона или височина над 3 метра във Франция се начисляват тол такси чрез бордово устройство, (OBU) наречено TIS PL. Устройството TIS-PL OBU може да се използва и за тунела Лифкеншок в Белгия и за магистрала A4 (Катовице – Краков) в Полша.

Размерът на тол таксата зависи от височината на автомобила, теглото и броя на осите.

НОВО – Telepass DUAL

Като алтернатива новият Telepass DUAL Ви дава възможност лесно да плащате такси в Италия, Франция, Испания, Португалия и части от Белгия (тунела Лифкеншок) и Полша (магистрала А4 между Краков и Катовице) само с едно устройство. Особено водачите, които често минават през граници в Югозападна Европа, ще се възползват от намалените разходи и по-малко административна работа с Telepass DUAL. Освен това вече няма да се нуждаете от VIAcard за Италия.

По-долу ще намерите общ преглед на всички тол оферти в Западна и Централна Европа:

Важни връзки:

В Белгия не се плащат тол такси за автомобили до 3,5 тона.

Над 3.5 тона

В Белгия за автомобили над 3.5 тол такси се събират чрез сателитната тол система Viapass с отделни бордови устройства (OBUs) за всеки автомобил и регистрационен номер. Таксата на километър зависи от емисионния клас, теглото на автомобила и вида на пътя.

В Белгия има обособени три зони за тол такси: Фламандски регион, Брюкселски регион и Валонски регион. Всеки от тези региони самостоятелно определя размера на тол таксите.

Важни връзки:

В Австрия е необходима винетка за всички автомобили до 3.50 тона, които използват австрийската мрежа от магистрали и скоростни пътища.

Над 3.5 тона

В Австрия за движението по магистрали и скоростни пътища, автомобили и автобуси с общо тегло над 3,5 тона плащат тол-такси чрез тол системата GO на база километри с бордово устройство (OBU), наречено GO-Box. В допълнение към изминатото разстояние, тол таксите зависят и от броя оси и категорията за ЕВРО емисии.

За следните отсечки се прилагат специални тол такси за всички автомобили:

 • A9 - магистрала Пирн: Босрук- и Глайналмтунел
 • A10 - магистрала Тауерн: Тауерн- и Качбергтунел
 • A11 - магистрала Караванкен: Караванкентунел
 • A13 - магистрала Бренер: Общо разстояние
 • A13 - магистрала Бренеро: На изхода Стубай
 • S16 - Скоростен път Арлберг: пътни тунели Арлберг

Важни връзки:

В Германия не се плащат тол такси за автомобили до 7.5 тона.

Над 7.5 тона

Всички автомобили с тегло 7,5 тона или повече плащат тол такси за движение по магистрали на оператора Toll Collect чрез OBU (бордово устройство).

OBU може да се закупи онлайн или от избрани сервизни станции с Вашата OMV карта с ROUTEX функция. За нас ще бъде удоволствие да Ви помогнем да регистрирате Вашите OBU. Освен това тол такси се плащат и за около 1100 км от четирилентовите федерални пътища.

Размерът на тол таксите в Германия зависи от емисионния клас, броя на осите и дължината на тол маршрута.

Важни връзки:

В Словакия, винетките са задължителни за всички автомобили до и включително 3.5 тона (с изключение на мотоциклети) за всички пътища, обозначени със знак "Autostraße" и "Autobahn". От 2016 г. в Словакия се предлагат електронни винетки. Електронни винетки можете да купите от всяка бензиностанция OMV с Вашата OMV карта в Словакия.

Над 3.5 тона

Тол такса за движение по магистрали и скоростни пътища за автомобили и автобуси (включително кемпери) над 3,5 тона се плащат чрез словашката тол система MYTO. Тол таксите се плащат на оператора SkyToll изцяло по електронен път чрез бордово устройство (OBU).

Автомобилите се отнасят към различни тарифни категории въз основа на максималното разрешено общо тегло, броя на осите и емисионния клас. Ако емисионният клас не е обявен при регистрацията и трябва да се докаже, на автомобила автоматично се дава клас 0 и се плащат по високи такси.

Важни връзки:

Нова тол система в Чехия

На 1 декември 2019 г. Чехия въведе нова електронна система за събиране на пътни такси за превозни средства над 3.5 т. 

Важни връзки:

В Унгария има следните два вида електронни винетки за автомобили до 3.5 тона, както и за автобуси:

 • Регионална електронна винетка: (областна винетка):
  валидна за 1 календарна година - крайният срок е 31 януари
 • Национална електронна винетка:
  валидна за 1 календарна година, 1 месец и 10 дни

Над 3.5 тона

Тол такса се плаща от всички автомобили над 3.5 тона (с изключение на автобуси). В допълнение към "Релационния билет", тол таксата в Унгария може да се регистрира и фактурира с помощта на бордово устройство (OBU) предварително (авансово плащане) или впоследствие (отложено плащане).

Размерът на тол таксата се определя от маршрута, вида на автомобила, емисионния клас и броя на осите.

Важни връзки:

Считано от 1 април 2018 г., Словения преминава към нова електронна система за пътни такси.

За всички превозни средства с максимално допустимо тегло над 3.5 тона ще се изисква DarsGo устройство. Устройствата DarsGo автоматично изчисляват изминатото разстояние в зависимост от вида на превозното средство или категорията под която попада за таксуване, както и по европейските стандарти за изгорели газове.

Ползвателите на устройство DarsGo могат да избират между авансово или отложено плащане, използвайки карти за гориво OMV с функция Routex на избрани обекти в Словения

С OMV целия процес е под Ваш контрол - лесно и удобно!

Тол такси в Дания, Люксембург, Нидерландия и Швеция (Евровинетка)

Евровинетката е пътна такса, начислявана от тол оператора AGES. Като цяло, тежкотоварните автомобили трябва да закупят евровинетка при разрешено общо тегло над 12 тона преди да използват магистрали и пътища с тол такси в държавите с Евровинетка.

Държавите с Евровинетка са: Дания, Люксембург, Нидерландия и Швеция. Тя важи във всички държави, които използват системата за Евровинетка - следователно Ви е необходима само валидна Евровинетка, когато пътувате в няколко държави, използващи Евровинетка.

Важни връзки:

За автомобили до 3,5 тона и мотоциклети се начисляват различни такси за различните пътища с тол такси в зависимост от маршрута.

Над 3.5 тона

За автомобили над 3.5 тона и за автобуси с поне 9 места (включително водача), се използва електронната тол система viaTOLL. Тол таксите се плащат чрез viaBOX (OBU). Прави се депозит за всяко регистрирано устройство viaBOX. Тол таксата зависи от класа на превозното средство, теглото и категорията за ЕВРО емисии.

Важни връзки:

В Хърватия всички автомобили плащат тол такса, когато пътуват по магистрали или скоростни пътища с тол такси. Размерът на тол таксата зависи от категорията на автомобила, височината, броя на осите и максималното разрешено тегло. Плащането може да се извършва с бордово устройство (OBU).

Плащане на тол такса с OMV карта

Хърватското бордово устройство (ETC устройство) предлага на клиентите на OMV с OMV карта възможността за безкасово плащане на тол такси за леки и товарни автомобили. Транзакцията се извършва по метода на авансовото плащане, чрез зареждане на кредит в бензиностанции CRODUX предварително чрез SMS. ETC устройството не е свързано с автомобил и може да се закупи във всички пунктове на хърватския тол оператор.

Важни връзки:

В Сърбия всички автомобили плащат тол такса, когато влизат на магистрали или скоростни пътища с тол такси. Размерът на тол таксата зависи от категорията на автомобила, височината, броя на осите и максималното разрешено тегло. Плащането може да се извършва с бордово устройство (OBU).

OBU (TAG устройство) се предлага за леки автомобили и за товарни автомобили. Устройството се предлага в 62 избрани бензиностанции в Сърбия и кредит може да се зареди предварително като се използва режима на авансово плащане в 15 OMV бензиностанции. За използването на TAG устройство за търговски цели е необходимо да се сключи договор със сръбския тол оператор.

Важни връзки:

Можете да платите дължимата пътна такса в Португалия ръчно или автоматично чрез Бордово устройство (БУ) ViaVerde.

НОВО - Telepass DUAL

Като алтернатива, устройството DUAL Telepass предлага възможността за плащане на пътни такси за Италия, Франция, Испания, Португалия, както и части от Полша (магистрала A4 между Краков и Катовице) и Белгия (тунел Лифкеншок) с един уред. В частност водачи, които често пресичат границата в Югозападна Европа, ще се ползват от намалените разходи и намаления административен товар на Duplex. Друго предимство: с Telepass DUAL вече няма нужда от VIAcard за Италия.

Тук ще намерите преглед на всички оферти за пътни такси в Централна и Западна Европа:

Важни връзки:

Винетките в Румъния са задължителни не само за магистралите, но и за цялата национална пътна мрежа, с изключение на общинските пътища. 

За автомобили до 3.5 т се продават винетки (т.нар. 'ro-vignettes') с валидност 1 ден, 7 дни, 30 дни, 90 дни и 12 месеца и могат да се закупят под формата на е-винетки от всяка бензиностанция OMV или Petrom в Румъния.

Тол таксуването на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона се осъществява посредством е-винетка, както за леките автомобили. 

Важни връзки:

Карта бензиностанции

Oilfinder