OMV сайтове
Затвори
Frisch gepflückte Kaffeekirschen.

Fairtrade – всяка чаша кафе има значение

Знаете ли, че всеки път, когато си поръчате чаша VIVA CAFЕ, извършвате едно добро дело? Това е така, защото VIVA CAFE носи знака FAIRTRADE, който символизира справедливо заплащане и подкрепа за производителите на кафе например в Никарагуа.

„Когато един дребен фермер в Никарагуа набере чувал с кафе, той го натоварва на мотопеда си, кара два часа, за да стигне до най-близкия изкупвач на кафе и приема толкова пари, колкото му дадат за него. Много рядко обаче това заплащане е справедливо и точно затова системата Fairtrade е толкова важна“, казва Хартвиг Кьорнер, управителен директор на FAIRTRADE за Австрия. Системата е насочена конкретно в подкрепа на малките производители на кафе и семействата им, които чрез нея се обединяват в кооперативи, за да получават по-справедливи условия на световния пазар.

Чрез FAIRTRADE на производителите се гарантира не само минимална цена от почти 3 щатски долара за килограм кафе, но в допълнение и премия от 0.4 USD на килограм, или добавка от около 14%. Тази премия се изплаща на кооперативите на фермерите, които заедно решават как да я похарчат. Една четвърт от премията е отредена за мерки за подобряване на условията и производството. Може да се инвестира например в соларни системи за изсушаване на кафето, вместо да се суши директно на асфалта. „Целта е реколтата да се увеличава и да се постига по-високо качество, защото така фермерите ще печелят повече“, пояснява Хартвиг Кьорнер.

Останалата част от премията може да се ползва свободно. „Парите могат да се разпределят между производителите. Но обикновено по-разумното решение е да се инвестира в обществено значими проекти“. Кафето най-често расте на големи височини при тежки условия на труд. Селата, където се отглежда кафе, са изключително изолирани и липсва инфраструктура. Затова в последните години премиите от FAIRTRADE се използват за изграждането на водни системи, построяването на училища и грантове за нови посеви и оборудване. „Кооперативите взимат решението заедно с мнозинство. Местните хора знаят най-добре от какво се нуждаят“, казва Хартвиг Кьорнер.
 

Hartwig_Kirner.jpg

"През 2016 са продадени 150 000 тона кафе под знака на FAIRTRADE – 16.7% повече отколкото през предходната година. Това е огромен успех с директен ефект върху условията на труд и на живот на вече над 800 000 фермери, обхванати в системата"

Хартвиг Кьорнер, управителен директор на FAIRTRADE Австрия

Не непременно, но често пъти да. Над една трета от кафето, продавано под знака FAIRTRADE се отглежда екологично и органично. Тъй като органичното отглеждане е значително по-сложно и трудоемко, натуралното кафе получава допълнителна премия, а за фермерите има специално обучение. Същевременно обаче употребата на опасни пестициди при стандартното кафе е напълно забранено в условията на FAIRTRADE. Има строги изисквания и регулации за работниците и общо изискване за природосъобразно отглеждане на продукцията.

VIVA_Fairtrade.jpg

OMV е партньор на FAIRTRADE от 2012 г. насам – това е първата верига бензиностанции в Австрия, която се присъединява към програмата. От тогава OMV въвежда стандарта FAIRTRADE във всички свои бензиностанции във всички държави, в които оперира. Всяка чаша VIVA CAFE е направено от 100% FAIRTRADE кафени зърна. Това е от огромно значение, защото например през 2016 г. сме продали около 39 милиона чаши кафе на клиентите си по света.

Кафето под знака FAIRTRADE идва от над 800 000 производители в 30 държави. За VIVA CAFE се подбират зърна от Бразилия, Индия и Никарагуа. За да произвеждаме добро кафе, трябва първо то да е отгледано добре, затова фермерите на FAIRTRADE отдават огромни грижи и внимание на плантациите си. Берат реколтата на ръка и полагат неимоверни усилия по време на процеса по изсушаване. „Важно е да обясним на клиентите, че тези усилия и тежък труд имат пряко отражение върху качеството на кафето, което пият, и също така че за тях има справедлива цена“, казва Хартвиг Кьорнер. Системата FAIRTRADE има директен социален ефект. Тя не само гарантира справедливо заплащане и премия на производителите, но те получават също и обучение и консултации, а чрез кооперативите знанията им уменията им се развиват и достигат до общността. Това също проличава в качеството на кафето.

А за нашите фермери в Никарагуа? Вече имат транспорт за кафето си до пазарите – камиони, собственост на кооперативите, купени от премиите от FAIRTRADE. Така кафето на целия кооператив се доставя едновременно и се изкупува на по-добри условия, като се пести и време.

Oilfinder