Contact
OMV сайтове
OMV сайтове
OMV Websites
OMV www.omv.com Австрия www.omv.at Чехия www.omv.cz Германия www.omv.de Унгария www.omv.hu Нова Зеландия www.omv.nz Норвегия www.omv.no Румъния www.omv.ro Сърбия www.omv.co.rs Словения www.omv.si Словакия www.omv.sk Тунис www.omv.tn Турция www.omv.com.tr United Arab Emirates www.omv.ae
OMV Gas Websites
OMV Gas www.omv-gas.com Австрия www.omv-gas.at Германия www.omv-gas.de Унгария www.omv-gas.hu Холандия www.omv-gas.nl
Borealis Website
Borealis Group www.borealisgroup.com
Затвори

Fairtrade – всяка чаша кафе има значение

Знаете ли, че всеки път, когато си поръчате чаша VIVA CAFЕ, извършвате едно добро дело? Това е така, защото VIVA CAFE носи знака FAIRTRADE, който символизира справедливо заплащане и подкрепа за производителите на кафе например в Никарагуа.

„Когато един дребен фермер в Никарагуа набере чувал с кафе, той го натоварва на мотопеда си, кара два часа, за да стигне до най-близкия изкупвач на кафе и приема толкова пари, колкото му дадат за него. Много рядко обаче това заплащане е справедливо и точно затова системата Fairtrade е толкова важна“, казва Хартвиг Кьорнер, управителен директор на FAIRTRADE за Австрия. Системата е насочена конкретно в подкрепа на малките производители на кафе и семействата им, които чрез нея се обединяват в кооперативи, за да получават по-справедливи условия на световния пазар.

Чрез FAIRTRADE на производителите се гарантира не само минимална цена от почти 3 щатски долара за килограм кафе, но в допълнение и премия от 0.4 USD на килограм, или добавка от около 14%. Тази премия се изплаща на кооперативите на фермерите, които заедно решават как да я похарчат. Една четвърт от премията е отредена за мерки за подобряване на условията и производството. Може да се инвестира например в соларни системи за изсушаване на кафето, вместо да се суши директно на асфалта. „Целта е реколтата да се увеличава и да се постига по-високо качество, защото така фермерите ще печелят повече“, пояснява Хартвиг Кьорнер.

Останалата част от премията може да се ползва свободно. „Парите могат да се разпределят между производителите. Но обикновено по-разумното решение е да се инвестира в обществено значими проекти“. Кафето най-често расте на големи височини при тежки условия на труд. Селата, където се отглежда кафе, са изключително изолирани и липсва инфраструктура. Затова в последните години премиите от FAIRTRADE се използват за изграждането на водни системи, построяването на училища и грантове за нови посеви и оборудване. „Кооперативите взимат решението заедно с мнозинство. Местните хора знаят най-добре от какво се нуждаят“, казва Хартвиг Кьорнер.
 

"През 2016 са продадени 150 000 тона кафе под знака на FAIRTRADE – 16.7% повече отколкото през предходната година. Това е огромен успех с директен ефект върху условията на труд и на живот на вече над 800 000 фермери, обхванати в системата"

Хартвиг Кьорнер, управителен директор на FAIRTRADE Австрия

Не непременно, но често пъти да. Над една трета от кафето, продавано под знака FAIRTRADE се отглежда екологично и органично. Тъй като органичното отглеждане е значително по-сложно и трудоемко, натуралното кафе получава допълнителна премия, а за фермерите има специално обучение. Същевременно обаче употребата на опасни пестициди при стандартното кафе е напълно забранено в условията на FAIRTRADE. Има строги изисквания и регулации за работниците и общо изискване за природосъобразно отглеждане на продукцията.

OMV е партньор на FAIRTRADE от 2012 г. насам – това е първата верига бензиностанции в Австрия, която се присъединява към програмата. От тогава OMV въвежда стандарта FAIRTRADE във всички свои бензиностанции във всички държави, в които оперира. Всяка чаша VIVA CAFE е направено от 100% FAIRTRADE кафени зърна. Това е от огромно значение, защото например през 2016 г. сме продали около 39 милиона чаши кафе на клиентите си по света.

Кафето под знака FAIRTRADE идва от над 800 000 производители в 30 държави. За VIVA CAFE се подбират зърна от Бразилия, Индия и Никарагуа. За да произвеждаме добро кафе, трябва първо то да е отгледано добре, затова фермерите на FAIRTRADE отдават огромни грижи и внимание на плантациите си. Берат реколтата на ръка и полагат неимоверни усилия по време на процеса по изсушаване. „Важно е да обясним на клиентите, че тези усилия и тежък труд имат пряко отражение върху качеството на кафето, което пият, и също така че за тях има справедлива цена“, казва Хартвиг Кьорнер. Системата FAIRTRADE има директен социален ефект. Тя не само гарантира справедливо заплащане и премия на производителите, но те получават също и обучение и консултации, а чрез кооперативите знанията им уменията им се развиват и достигат до общността. Това също проличава в качеството на кафето.

А за нашите фермери в Никарагуа? Вече имат транспорт за кафето си до пазарите – камиони, собственост на кооперативите, купени от премиите от FAIRTRADE. Така кафето на целия кооператив се доставя едновременно и се изкупува на по-добри условия, като се пести и време.

Карта бензиностанции

Oilfinder